6. júna 2016

Zdravá "VODA S CITRÓNOM"? Nové štúdie hovoria niečo iné !!!

Nápoj 21. storočia?

V dnešnej dobe si dovolím tvrdiť, že voda s citrónom je skutočne považovaná za nápoj 21. storočia. Dokonca do reštauračných zariadení ju zaradili do nápojového lístka a robí sa už ako samozrejmosť. 
Navyše, keď si dáš do Google vyhľadávača "voda s citrónom", napíše Ti vyše 100 dôvodov, prečo ju piť. Avšak, tento čarovný nápoj môže mnohým aj škodiť. Prečo?





1. Individualita jednotlivca hrá podstatnú rolu


Citrón je exotická plodina, ktorá sa nepestuje v našich zemepisným šírkach. Z pravidla by sme nemali konzumovať potraviny, ktoré sa u nás nepestujú. Alebo aspoň v minimálnom množstve. To si už určite počul od nejedného odborníka na výživu. Napriek tomu, niekomu citrón a iné plodiny exotiky vôbec nevadia a inému robia veľké problémy. Ako je to možné? Odpoveď je: individualita jednotlivca. Každý sme jedinečný a odlišný.
No veľmi dôležitým ukazovateľom je aj nasledujúca otázka...

2. Na ktorú "evolučnú stranu" si sa podal ?

Čo je pre jedného človeka liek, pre iného je to jed. Kebyže dáš napríklad človeku s krvnou skupinou 0 alebo A mlieko, zabiješ jeho zdravie a orgány na počkanie (hoci v dnešnej dobe asi každého). No ľudia s krvnou skupinou B, prípadne AB, veľmi dobre metabolizujú mlieko a výrobky z nich a sú štíhli, zdraví, šťastní a vypijú aj 2-3 litre denne.
To isté platí aj s citrónom. Počas evolúcie vznikli akési 2 podtypy ľudí:

1. Tí, ktorí ostali na zemi a lovili mäso, trhali korienky, pestovali si obilniny, prípadne mali svoje zvieratá, dobytok...



2. Tí, ktorí išli na stromy a konzumovali prevažne ovocie (ako šimpanzy).


Preto druhému typu ľudí veľmi dobre metabolizuje fruktóza, teda ovocný cukor. No môže sa stať, že prvý typ ľudí ma dokonca intoleranciu na fruktózu a spôsobuje im zažívacie problémy, hnačky, plynatosť alebo zápchy až priberanie.

3. Zubári a citrón

Vedel si, že zubní lekári zaznamenali zvýšený výskyt zubnej erózie u pacientov, ktorí udávali, že pijú ráno vodu s citrónom? Pôsobením kyseliny citrónovej sa totiž tenká vrstva vysoko mineralizovanej skloviny postupne stenčuje. Citrón sklovinu oslabuje a zmäkčuje, a tak dochádza k zubnej erózii, zvýšenej citlivosti a kazom. Šťava z citróna je veľmi kyslá, má hodnotu pH medzi 2 a 3, hoci v tele pôsobí zásadito, treba ju primerane riediť, piť ju cez slamku a ústa si vypláchnuť čistou vodou. V žiadnom prípade si neumývajte zuby ihneď po vypití takého nápoja.




4. Trávenie a citrónový šok pre organizmus


Tradičná čínska medicína vraví, že trávenie je „teplý proces". Znamená to, že na rozkladanie potravy v žalúdku a črevách je nevyhnutné teplo. Chlad oslabuje a spomaľuje tráviace funkcie a vypitie studenej citrónovej šťavy, najmä nalačno, tieto procesy komplikuje.

5. V skutočnosti nelieči chrípku, len ju...

Zaujímavým názorom odborníkov je tvrdenie, že v prípade únavy a predchrípkových stavov by ste sa mali pitiu citrónovej vody vyhýbať a nahradiť ju radšej bylinnými čajmi. Je to preto, že citrónová voda začínajúcu chorobu len potlačí a tá sa môže opakovane vracať, často v inej podobe. Neraz môže zaťažiť vnútorné orgány, z čoho vzniká vážnejší problém.


6. Pálenie záhy

Kyslé nápoje môžu spôsobiť, že pažerákový zvierač nefunguje tak, ako má a kyselina sa zo žalúdka vracia späť do pažeráka. Odborne sa to nazýva reflux a niekedy sa s ním spája silné pálenie a bolesť žalúdka.





7. Častejšie močenie a ...


Citróny svojím vysokým obsahom vitamínu C spôsobujú zvýšenie tvorby moču v obličkách, preto po ich konzumácii chodíte častejšie na toaletu. Paradoxne však môžete pociťovať väčší smäd. V takom prípade by ste mali citrónovú vodu vymeniť za obyčajnú.


Riziká citrónovej diéty:

Niektoré dámy sú schopné v mene extrémneho chudnutia siahnuť po citrónovej diéte, ktorá spočíva vo výlučnom konzumovaní citrónov a citrónových štiav. Citrónovú diétu však odborné kruhy jednoznačne zaraďujú medzi nezdravé a extrémne. Jej negatívny vplyv na zdravie nevyvážia ani vitamíny, ktoré citróny organizmu dodajú. Výlučnou konzumáciou citrónov si spôsobíme silné brušné kŕče, nevoľnosť, závraty, bolesti hlavy. Často sa pridruží nespavosť, nechutenstvo a stres. Dlhodobé dodržiavanie citrónovej diéty spôsobuje deficit živín v organizme.

Záver: môžem teda piť vodu s citrónom ?


Veľmi dôležité je brať ohľad na individualitu jednotlivca. Sleduj reakciu Tvojho tela po vypití vody s citrónom. Mnohým začne byť po citróne nevoľno a začnú mať akúsi ťažobu na žalúdku. Treba však brať do úvahy, že citrón je exotická plodina, ktorá nerastie v našich zemepisným šírkach. Preto pokiaľ aj Ty cítiš nevoľno, uprednostni radšej čistú vodu.
No samozrejme, citrónová voda je zdravá varianta limonády pre každého v porovnaní s nealko nápojmi dnešnej doby plných cukru, farbív či konzervačných látok.
Citrónová voda Ti v tomto prípade padne iba na úžitok.




Čítaj tiež: 50 múdrych rád od starčeka.Tá 48-ma Ťa dostane!



Andrea Urbašíková

Kouč, Certifikovaná Lektorka psychológie Neuro-Linguistického Programovania (NLP Practicioner), Školiteľka, Organizátorka motivačných podujatí a pokračovateľka idey: "Zdravé telo, zdravý duch."

"Mojim poslaním je motivovať ľudí a naprávať ich na správnu životnú cestu, aby žili svoj šťastný život podľa seba."







"Pokiaľ si v Tvojom živote pomohol aspoň jednému človeku, tak Tvoj život má zmysel."

                                      (Muhammad Ali)

Čo povedali o Andrei iní ?

VIDEO: životný príbeh:



TOP najčítanejšie články:




7 Motivačných RÁD pre ŠŤASTNÝ ROK 2018 (aj celý život ):







Povedz mi, v akej polohe spíš a ja Ti poviem Tvoje povahové črty!







POZOR ! TOTO sa stane s Tvojim telom, keď PLAČEŠ !









Sleduješ SPRÁVY v TV alebo novinách? Život Ti to poriadne spočíta!







Stavím sa, že podľa TOHTO obrázka uhádnem TVOJU povahu ! Platí ?





Mladá žena, ktorá podľahla RAKOVINE, napísala ZOZNAM vecí, ktoré sú v živote naozaj dôležité !





EMÓCIE a ich fatálny dopad na organizmus ! Ktorá Ti škodí úplne najviac a čo s ňou ?




16 NESMRTEĽNÝCH myšlienok najbohatšieho muža v histórii – Johna D. Rockefellera:









Po 5-tich rokoch som si znova dala bielu múku. TOTO všetko sa mi stalo !!!





POZOR! Duchovné príčiny všetkých chorôb. Na čo Ťa v živote upozorňuje daná choroba ?








VIDEO: Viem, prečo neznášaš JESEŇ ako tisícky iných ľudí ! Tu je pravý dôvod:








      



                                            

   50 múdrych rád od starčeka.Tá 48-ma Ťa dostane!



                   


                                                           PSYCHOLÓGIA FARIEB. Čo znamená ktorá farba na podvedomej úrovni ?






Mohlo by ŤA zaujímať:























































e-mail: andrea.urbasikova.nlp@gmail.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára