23. júna 2016

TYPOLÓGIA OSOBNOSTI: 4 základné TYPY ĽUDÍ. Ktorý z nich si TY?



typ ČÍSLO 1: VIZIONÁR

Tento typ človeka hľadí do budúcna, má množstvo vízií a plánov. Je preňho typické, že igno­ruje limity a slovo NIE pre neho neexistuje. Všetko je možné, len je treba prísť na to správne riešenie.
Áno, tento líder je motivujúci a inšpirujúci, avšak to, že má veľa plánov a že ich je odhodlaný naplniť ešte neznamená, že to aj sám urobí. Práve naopak, vizionár viac vymýšľa ako osobne uskutoční. Ak môže, rea­li­zá­ciu svojich smelých plánov a vízií rad­šej prenechá iným. Aby sa mohol naďalej oddávať ďalším odvážnym predstavám.
Medzi vizi­oná­rov sa najčastejšie radia ľudia pracujúci vo sfére umenia, vedy, ba dokonca profesori. Negatívom týchto lídrov je, že až príliš často „uletia“ mimo realitu,  sú nevys­py­ta­teľní a ide­a­lis­tickí. Viac hovo­ria, ako počú­vajú. Zaujme ich každý, kto sa nebojí odvážne snívať, prípadne filozofovať. Za jedného z najlepších vizionárov sa jednoznačne považuje Steve Jobs.


typ ČÍSLO 2: CITLIVÝ VODCA

Pre tohto človeka je podstatné vybudovať si na pracovisku kvalitné vzťahy. Ide o ľudí so silnou intuíciou, ktorí jej prikladajú veľkú dôležitosť. Sú empa­tickí, spon­tánni a dosť uvoľnení. Takýto šéf skrátka berie pocity svojich zamestnancov na vedomie, dokonca sú pre neho veľmi dôležité. A úprimne, kto by si neželal takého šéfa? Ale chceli by ste ním aj byť, citlivým lídrom, ktorí berie ohľady na všetkých okolo seba?
Slabou stránkou takýchto líd­rov totiž je, že sú až pri­veľmi sen­ti­men­tálni, až príliš sa vkladajú do snahy každému vyhovieť. Často sú impul­zívni a pri svo­jom roz­ho­do­vaní sa ria­dia viac srdcom než rozumom, čo u šéfa nie je celkom prednosť, súhlasíte?
Keď máte šéfa tohto typu, zapôsobíte naňho tak, že sa s ním budete snažiť nadviazať priateľský vzťah. On sa o to pokúsi určite.


typ ČÍSLO 3: "DISCIPLINOVANOSŤ NADOVŠETKO"

Reč je o ľuďoch, ktorí sú veľmi cieľavedomí, pracovití, dis­cip­li­no­vaní a zame­ria­vajú sa predovšetkým, ak nie výlučne na fakty. Majú radi sys­tém, ktorý musí fungovať, nech sa deje, čo sa deje. A pri akomkoľvek náznaku chaosu je zle. Tento typ lídra je najbežnejší medzi práv­nikmi, inžiniermi či účtovníkmi.
Nevýhodou takéhoto lídra môže byť nedôvera, skep­tickosť, neochota zariskovať a pomalé roz­ho­do­va­nie. Zaujme ho každý, kto uvažuje podobným štýlom, teda logicky a bez emócií. 


typ ČÍSLO 4: CIEĽAVEDOMÝ „PRACANT“

Človek číslo štyri sa „nefláka“. Nikdy. Svoju prácu chce mať urobenú načas a poctivo. Ak to nejde inak, aj sám pridá svoju ruku k dielu. To, čo ho zaujíma, sú výsledky, dobré výsledky. Je ener­gický, nikdy nezaháľa, vlastne nevie len tak stáť a nič nerobiť. A to isté očakáva aj od svojich podriadených.
Kto sa chce sem-tam uliať, ten sa bude pri tomto šéfovi veľmi trápiť. Na druhej strane, tento typ človeka je veľmi roz­hodná a otvo­rená osobnosť, ochotná a schopná niesť zodpovednosť, zvládať stres a riešiť aj viac vecí súbežne.

Čo je teda slabinou „pracanta“? Niekedy môže byť premotivovaný, nevidí nič iné, len svoj cieľ a ide si za ním nepozerajúc na prekážky (ani námietky ostatných). Nerád mení svoj názor, vyžaduje tvrdú, efektívnu prácu a čo doslova neznáša, je leňošenie, takže na pauzy pri kávičke a cigaretke pri ňom určite zabudnite.

tAK, KTORÝ TYP SI TY ?


Zdroj: myslenieuspesnych.sk



Andrea Urbašíková

Kouč, Certifikovaná Lektorka psychológie Neuro-Linguistického Programovania (NLP Practicioner), Školiteľka, Fitness-motivátorka, Foto-modelka, Organizátorka spoločenských podujatí a Autorka idey: "Zdravé telo, zdravý duch."


"Pokiaľ si v Tvojom živote pomohol aspoň jednému človeku, tak Tvoj život má zmysel."
                       (Muhammad Ali)


REFERENCIE si pozri kliknutím SEM:



TOP najčítanejšie články:








POZOR! Duchovné príčiny všetkých chorôb. Na čo Ťa v živote upozorňuje daná choroba ?



           


                                                                    Najväčší jed pre Tvoj organizmus! No cukor to nie je! Konzumuješ túto potravinu často ?


                                                                                                                   POZOR! 20 vecí, ktoré ľudia najviac ľutujú na smrteľnej posteli! Robíš ich aj TY ? (2. ČASŤ)



























VIDEO: Viem, prečo neznášaš JESEŇ ako tisícky iných ľudí ! Tu je pravý dôvod:






                                                           50 múdrych rád od starčeka.Tá 48-ma Ťa dostane!



                                                                                                                                    PSYCHOLÓGIA FARIEB. Čo znamená ktorá farba na podvedomej úrovni ?






























































VAROVANIE! Opakované DIÉTY: Mozog už nevie, že má chudnúť! Ako z toho rýchlo von ?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára